היד האמריקאית שמנענעת את העריסה הגלובלית

הסקירה של השבוע שעבר שנשאה את הכותרת "העולם זז" תיארה את השינויים הרבים שמתרחשים בעולם מאז תחילתה של כהונתו הנוכחית של טראמפ. יש עדכון. זה לא רק שהעולם זז. קצב התזוזה הואץ מאוד. מאחר וקשה לעמוד בקצב ההודעות והציוצים שיוצאים מהבית הלבן מידי יום, נתעכב על הצעד שנראה שעתיד להיות בעל המשמעות הרבה ביותר, לפחות עד צאת השבת..

נכתב עי עידן אזולאי
פברואר 16, 2025 דק' קריאה

כותבים

עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי, סיגמא בית השקעות

קבצים להורדה

היד האמריקאית שמנענעת את העריסה הגלובלית

הסקירה של השבוע שעבר שנשאה את הכותרת "העולם זז" תיארה את השינויים הרבים שמתרחשים בעולם מאז תחילתה של כהונתו הנוכחית של טראמפ. יש עדכון. זה לא רק שהעולם זז. קצב התזוזה הואץ מאוד. מאחר וקשה לעמוד בקצב ההודעות והציוצים שיוצאים מהבית הלבן מידי יום, נתעכב על הצעד שנראה שעתיד להיות בעל המשמעות הרבה ביותר, לפחות עד צאת השבת.. באמצע השבוע שעבר פורסם כי טראמפ שוחח עם פוטין. זה לא דרמטי, זה מגה דרמטי. מאז פלישת רוסיה לאוקראינה פוטין הוא פרסונה נון גרטה (מוקצה) בכל העולם המערבי. ההתנתקות של העולם המערבי מפוטין נובעת מהתפישה ששלטה מאז תום מלחמת העולם השנייה שלפיה אין לקבל מהלך שבו מדינה אחת פולשת למדינה אחרת במטרה לכבוש ולהחזיק בשטחים שנכבשו. מאז הפלישה (לפני שלוש שנים!!!), רוסיה ופוטין מוקצים בכל פורום או מפגש בינלאומי, בין שזה מפגש של G 20 (20 הכלכלות הגדולות בעולם) ובין שזו השתתפות של קבוצות רוסיות בליגת האלופות או אולימפיאדה. השיחה בין טראמפ לפוטין שברה את הטאבו הזה. בהמשך, הסביר טראמפ שמבחינתו יש צורך לסיים את המלחמה באופן מיידי, כאשר רוסיה תשמור לעצמה את השטחים שאותם היא כבשה (קרים ומחוז דונבאס). לצעד הזה יש כמה השלכות. ראשית, אם אכן ייחתם הסכם שלום בין רוסיה לאוקראינה שבו האחרונה מוותרת על השטחים שנכבשו ממנה, תהיה זו הפעם הראשונה מאז 1945 שבו שטח שמדינה כבשה מידי מדינה אחרת הוכר באופן רשמי כשטח שלה. במילים אחרות, שווה להיות התוקפן. מעניין מה עובר כעת במוחם של הסינים בהקשר של טאיוואן. למה לרוסיה מותר ולנו לא? הרי מבחינת סין, הקשר ההיסטורי שלה לטאיוואן הוא לא פחות חזק מזה של רוסיה לאוקראינה. במקביל לשיחה בין טראמפ לפוטין, הופיע שר ההגנה האמריקאי, הגסת' בפני ועידת נאטו שנערכה בבריסל. דבריו היו לא פחות ממדהימים. הנה כמה ציטוטים בתרגום חופשי : "המציאות מונעת מארה"ב להיות ערבה לביטחון אירופה", "יש לצפות להקטנת היקף הכוח האמריקאי על אדמת אירופה", "המתחרה העיקרית שלנו היא סין הקומוניסטית אשר מאיימת על האינטרסים הלאומיים שלנו", "ארה"ב שמה בראש סדר העדיפויות שלה את האיום הסיני בפסיפיק", ולסיום " חברינו האירופאים צריכים להוביל בהגנה על עצמם". אין מספיק וואוו בעולם בשביל לתאר את הסיטואציה. פנו דרך, הנה מגיע סדר עולמי חדש. מבחינת ארה"ב, יש כעת אויב אחד גדול וחשוב שמולו היא צריכה לרכז את מלוא משאביה וזוהי סין. טראמפ התקשר לפוטין כדי למנוע ממנו חבירה מלאה ומוחלטת ל"ציר הרשע" או בשמו הרשמי, BRICS. מבחינתו, אוקראינה צריכה להקריב את השטחים שנכבשו ממנה, מאחר והמטרה העיקרית מכל היא הרחבת השורות בצד של המערב מול "ציר הרשע" ובעיקר סין ולשם כך כל מחיר ראוי.

השלכות צפויות: ראשית, מדינות אירופה מבינות שעל מנת להגן על עצמן, הן נדרשות להגדיל באופן משמעותי את תקציב הביטחון שלהן. אם אני לי מי אם ארה"ב לא לי. ה"שאנטי" שבו הן חיו מאז מלחמת העולם השנייה הסתיים. ההערכה היא שאירופה נדרשת להגדיל את תקציב הביטחון שלה ב 100 מיליארד אירו באופן מיידי, ועל מנת להתמודד עם הואקום שתותיר עזיבתה של ארה"ב, יידרשו השקעות ביטחוניות בהיקף של למעלה מ 700 מיליארד אירו. גרמניה למשל, שההוצאה הביטחונית שלה עמדה ב 2023 על 1.3% מהתוצר כבר הודיעה שתקציב הביטחון יעלה לשיעור של 2% מהתוצר. במונחי כסף זה תוספת של כ 70 מיליארד אירו מידי שנה. וזו רק גרמניה. בקיצור, "תור הזהב" של החברות הבטחוניות נמשך ואף מואץ.

גרמניה – הוצאה בטחונית כאחוז מהתוצר

 

בנוסף, בהמשך לפרוייקט "Stargate" עליו הכריז טראמפ עם כניסתו לתפקיד, יש לצפות להמשך השקעה נכבדה של ארה"ב בכל מה שקשור לפיתוח השימושים בבינה מלאכותית. בנאום שנשא בשבוע שעבר סגן הנשיא ואנס בועידת הבינה המלאכותית שנערכה בפאריס (ישראל לא השתתפה כי זה בכלל לא קשור אלינו) הציג סגן הנשיא את גישתה של ארה"ב בנושא של בינה מלאכותית, אשר המוטו המרכזי הוא שארה"ב מתכוונת להמשיך להוביל את העולם בתחום הזה, מה שאומר השקעה בהיקף נכבד. ולבסוף, משהו על המקום הקטן שלנו. באותה מידה שטראמפ צריך את רוסיה לצידו, כך הוא צריך גם סעודיה. נזכיר שגם סעודיה חברה בארגון ה BRICS. אם טראמפ דוחף את אוקראינה לוותר על שטחים למען השגת המטרה שלו, אל תצפו להתנהגות שונה ממנו בהקשר שלנו למען הקירוב של סעודיה לארה"ב ולמערב. היינו, לאור מה שתואר לעיל, עולה הסבירות שבמהלך כהונתו טראמפ ידחוף להסכם שלום בין ישראל לסעודיה, יהיה המחיר אשר יהיה, גם אם זה יהיה על חשבוננו. זה האינטרס שלו ושל ארה"ב ובתור מי ששואפת לבצר את מעמדה כמעצמה הגדולה בעולם, מוטב לה שגם סעודיה תהיה בצד שלה. ובראייה הצרה שלנו, לאחר הראלי הגדול (והמפתיע) של השוק הישראלי, הוא אולי כבר לא "כסף על הרצפה" כפי שהיה בנובמבר 23', אבל הוא אופציה לא רעה בכלל למקרה שבו נתבשר יום אחד שנחתם הסכם בין ישראל לסעודיה.

ועוד משהו לסיום החלק הזה. יתכן שכלום או אפילו רק חלק ממה שטראמפ וממשלתו מתכננים לא יתממש. בנקודת הזמן הנוכחית זה לא משנה, מפני שהעולם כבר נמצא בעיצומו של הרעש הטקטוני שרק החל. עצם העובדה שחילופי השלטון בארה"ב גורמים לניעור של הסדר העולמי הקיים הוא בעל משמעויות רבות שאת חלקן כנראה שנבין רק בעתיד. המשמעות של זה לגבי השווקים היא עלייה בתנודתיות ועל המשקיעים להיערך לכך, בעיקר מנטלית. כפי שכבר כתבנו, הנענוע של העגלה הגלובלית יביא ליותר הזדמנויות ויותר מקרי "חרדה", מה שידרוש מאיתנו להפעיל שיקול הדעת רציונלי ולא אמוציונלי. נשמע טריוויאלי? זה תמיד נשמע טריוויאלי כשזה נכתב על נייר.

———

השבוע פורסמו מדדי המחירים לצרכן בארה"ב ובישראל. האינפלציה בישראל עלתה בחודש ינואר בשיעור של 0.6% ואילו בארה"ב נרשמה "הפתעה" כאשר המדד עלה ב 0.5% לעומת צפי לעלייה של 0.3% בלבד. בחינה של מגמת האינפלציה העולמית מגלה שברוב מדינות העולם המערבי, האינפלציה נמצאת במגמת עלייה, או שבמקרה הטוב, חדלה מלרדת. הגרף שמצורף למטה מתאר את התפתחות האינפלציה במדינות החברות בארגון OECD בשש השנים האחרונות.

כפי שניתן לראות, רמת האינפלציה הנוכחית התייצבה על רמה גבוהה מזו ששררה טרום הקורונה. בחודשים האחרונים מתברר שהמסע לחזרתה של האינפלציה הגלובלית לרמות "נורמליות" הוא קשה מזה שהוערך. בשנה האחרונה כתבנו מספר פעמים על כך שלהערכתנו לא מדובר בתופעה חד פעמית, אלא שזהו חלק מהשינוי המבני שחווה הכלכלה הגלובלית, שינוי שהחל מאז פרוץ הקורונה. הדיון אודות מדד חודשי מסויים והסיבות שהביאו את המדד להיות מעל או מתחת לצפי מפספס את המגמה הכללית. אחד הגורמים העיקריים שדוחפים את האינפלציה בעולם כלפי מעלה היא העלייה במתח הגיאו פוליטי בעולם. הכלים שבהן נעשה שימוש במסגרת המאבק הבין גושי בעולם אשר כוללים הטלת מכסים, איסור על יבוא או יצוא של טכנולוגיות ומשאבי טבע בין אם אלו מחצבים נדירים או מוצרי אנרגיה, יקשו מאוד על האינפלציה לרדת. לזה יש להוסיף את ההשפעה שיש לאירועים כמו סגירת המעבר הימי על ידי החותים או העימות המסתמן על תעלת פנמה שמקשים על ההובלה הימית. האירועים האלו הם המהות ולא סעיף כזה או אחר שגורם למדד כלשהו לסטות מהתחזית. למעט אירופה שבה הריבית יורדת בשל הירידה בצמיחה, הרי שברוב מדינות העולם המפותח, הריביות נותרות ברמה גבוהה מזו ששררה מאז המשבר הפיננסי ב 2008 לאחר שירדו קלות במהלך השנה שעברה. לפיכך תיק ההשקעות שלנו צריך להיות מותאם לסיטואציה הזו. הריביות בטווחים הקצרים מספקות עדיין מפלט ראוי. בקיצור, מח"מ קצר, דירוגי אג"ח גבוהים. מתנצלים על כך שזה משעמם. זה לא אנחנו, זה השוק.

 

נכתב על ידי :

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי

סיגמא בית השקעות

 

 

סיגמא ניהול תיקים בע"מ ו/או חברות קשורות אליה (להלן: "קבוצת סיגמא") עוסקת בעצמה ו/או באמצעות חברות קשורות בפעילויות בשוק ההון ומשכך הינה תאגיד קשור לגופים המוסדיים ו/או למשווקים על ידם: סיגמא קרנות נאמנות בע"מ, סיגמא תכנון פיננסי סוכנות לביטוח פנסיוני (2011) בע"מ, סיגמא פרמיום בע"מ ו-קלאריטי קפיטל קיי סי פי אס בע"מ. מסמך זה, לרבות הסקירה, המידע, הנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, דעות, תחזיות, טקסט ו/או תמונות המתפרסמים בו (להלן: "המידע" או "הסקירה" לפי העניין) מסופקים כשירות לקוראים. אין בסקירה זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא יכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינויים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין סוג שהוא. מבלי לגרוע מכלליות האמור, המידע ו/או מצב השוק ו/או האנליזות עשויים להשתנות ואין לראות במידע ו/או בסקירה כשלמים וכממצים, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לני"ע ו/או לנכסים פיננסיים כלליים ו/או ספציפיים המוזכרים בו, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה ואין לראות במידע המלצה או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, או הצעה, או הזמנה לקבלת הצעות, או שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות ו/או עסקאות כלשהן ואין לראות בה כייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה ו/או כהצעה או כשידול, במישרין ו/או בעקיפין, ובכלל זה לעניין רכישת יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן מקבוצת סיגמא לרבות באמצעות התייעצות עם יועצים חיצוניים ובכלל זה יועץ השקעות מוסמך ויועץ מס. מבלי לגרוע מן האמור, ולמען הסר ספק, הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה ומודגש שהסקירה אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע. קבוצת סיגמא אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. קבוצת סיגמא לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישיר או נסיבתי, הנובע מהסתמכות על המידע, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי הקורא או המשתמש. קבוצת סיגמא ו/או בעלי שליטה ו/או בעלי עניין במי מהם ו/או מי מטעם כל אלה, עשויים בהתאם למגבלות החוק, עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או באופן אחר, להחזיק, למכור, לרכוש ו/או להתעניין מעת לעת במידע ו/או במסחר הקשור לניירות ערך ו/או לנכסים לרבות הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה בצורה ישירה ועקיפה. כן עשויה קבוצת סיגמא להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין. אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת מקבוצת סיגמא והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת סיגמא.