פאוול כבר "לא בטוח" וגם "ארץ קטנה עם פוטנציאל"

אוי פאוול, פאוול, תראה מה עשית. כל כך האמנו שהנה הריבית תרד בחוזקה ותמשיך לתדלק את השוק, ופתאום שינית את כל התחזיות. ממש חוסר אחריות. צחוק בצד, הודעת הריבית של הפד בשבוע שעבר הייתה לא יותר מאשר המחשה נוספת לניתוק שבין התיאוריה לפרקטיקה. כל התחזיות האופטימיות של הפד בנוגע לריבית וצמיחה שונו לרעה וגרמו לשוק לבצע חשיבה ותמחור מחדש של מחירי האג"ח והמניות.

נכתב עי עידן אזולאי
דצמבר 22, 2024 דק' קריאה

כותבים

עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי, סיגמא בית השקעות

קבצים להורדה

פאוול כבר "לא בטוח" וגם "ארץ קטנה עם פוטנציאל"

אוי פאוול, פאוול, תראה מה עשית. כל כך האמנו שהנה הריבית תרד בחוזקה ותמשיך לתדלק את השוק, ופתאום שינית את כל התחזיות. ממש חוסר אחריות. צחוק בצד, הודעת הריבית של הפד בשבוע שעבר הייתה לא יותר מאשר המחשה נוספת לניתוק שבין התיאוריה לפרקטיקה. כל התחזיות האופטימיות של הפד בנוגע לריבית וצמיחה שונו לרעה וגרמו לשוק לבצע חשיבה ותמחור מחדש של מחירי האג"ח והמניות. זוכרים שבדצמבר בשנה שעברה השוק חזה (באמצעות הקזינו של החוזים על הריבית) שתהיינה שמונה הפחתות ריבית? זוכרים שלפני כשלושה חודשים השוק צפה שוב שהריבית תרד כשמונה (ואולי אף יותר) פעמים והאינפלציה תרד אף היא? בדומה לתחזיות דומות שהשוק הפד / בנקים מרכזיים אחרים נותנים, כך גם התחזיות האלו לא היו אפילו קרובות למציאות. אלא שנראה שהפעם הפד "הגזים". ממצב שבו הוא היה יוני מאוד בהודעות הריבית האחרונות שלו, הוא הפך לנץ באחת. בעוד שעד כה הפד צפה שלוש הפחתות במהלך השנה הבאה, התחזיות הנוכחית ירדה לשתי הפחתות של רבע אחוז כל אחת. במקביל, הפד העלה בחדות את תחזית ההוצאה הפרטית (PCE) שמשמשת אותו כאינדיקציה העיקרית לאינפלציה מ 2.1% ל 2.5%. מה שמפתיע הוא שלמרות כל התחזיות הניציות האלו, הפד הפחית את הריבית ברבע אחוז. עולה השאלה, מה ההיגיון בהפחתת ריבית נוספת (לאחר שכבר ירדה ב 0.75% השנה) אם האינפלציה אמורה לעלות?

השינוי בתחזיות תמוה עוד יותר נוכח העובדה שמזה כארבעה חודשים נתוני האינפלציה מצביעים על שינוי כיוון לאחר שירדו בחוזקה מהשיאים שנקבעו לאחר הקורונה. אינפלציית הליבה התייצבה ברמה של 3.3% בחודשים האחרונים תוך שהיא מגלמת אינפלציה שנתית של 4% (!!!), רחוק מאוד מהיעד של הפד שעומד על 2%.

כפי שכתבנו בשבועות האחרונים, נתוני האינפלציה חזרו לעלות, מדד התנאים הפיננסיים הצביע על סביבה פיננסית מקלה מאוד והפעילות הכלכלית בארה"ב הייתה מרשימה, אז מה יש למהר?

השינוי בתחזיות תפס את השוק "לא מוכן". הכסף זרם לשוק המניות במספרים אדירים וכפי שניתן לראות בגרף בשני הגרפים שמצורפים למטה, שיעור הנזילות של התיקים המנוהלים בארה"ב נפל לרמות שפל שמוכרות רק מהימים של טרום משברים בעבר, כאשר הכסף זורם למניות ששיעור החשיפה אליהן נמצא ברמת שיא של כל הזמנים. כל אלו הופכים כעת את שוק המניות לפגיע, הווה אומר, עולה ההסתברות לתיקון תוך תנודתיות חדה. את הפרומו לכך קיבלנו בשבוע שעבר.

הסיפור הגדול נמצא כמובן בשוק האג"ח, שם התשואות עלו בחוזקה, כאשר התשואה לעשר שנים מעפילה עד לרמה של 4.54%. זוכרים שזמן קצר לאחר הפחתת הריבית הראשונה, התשואה לעשר שנים ירדה ל 3.65%. ובכן, מי שעבד לפי "הספר" וקנה את האגרת לעשר שנים מופסד כשמונה אחוזים על קנייתו. מה הלאה? מזה זמן אנחנו מחזיקים בדעה לפיה האינפלציה בעולם בשנים הקרובות תהיה גבוהה יותר מזו ששררה לפני הקורונה. מאז תחילת 2023 נראה היה שעליות המחירים מאחורינו, אלא שמאז ספטמבר לערך, ניכרת עלייה בקצב עליית המחירים כמעט בכל מקום בעולם. לפיכך, היכונו לתשואות גבוהות בשוקי האג"ח ביחס לעבר. שוק המניות דורש מאיתנו להיות יותר סלקטיביים ומה שקרה בשבועות האחרונים לפיו "כל מספר זוכה" לא ימשיך לאורך זמן. המנצח יהיה זה שלא יתפתה אחר אופנות, רעשים וכותרות בעיתונים. הסיבה העיקרית אשר בגינה קשה ללמוד על המגמות הבולטות מתוך הנתונים שמסכמים את הפעילות ברבעון השלישי היא שהפסקת האש בצפון חלה בתוך הרבעון הרביעי. ובכל זאת, אולי ניתן ללמוד כמה דברים מהנתונים שפורסמו בשבוע שעבר. העדכון השני לנתוני התוצר של הרבעון השלישי לא שינה באופן מהותי את התמונה שידועה לנו עד כה. הצריכה הפרטית וההוצאה הממשלתית שעלו ביחס לרבעון המקביל אשתקד בשיעורים של 3.7% ו 14.2% בהתאמה היו הגורמים אשר החזיקו את המשק הישראלי "מעל המים". כל שאר הנתונים רשמו ירידה, כאשר ההשקעות בנכסים קבועים בלטו עם ירידה של 10.9%. הכל ידוע. השאלה הגדולה שנותרה אשר עליה נקבל תשובה רק בעוד מספר חודשים היא מה תהיה השפעת הקיצוצים השונים והמיסים החדשים שיחולו בתחילת ינואר על הצריכה. אין צורך להיות כלכלן מדופלם כדי להבין שההשפעה לא תהיה חיובית. עם זאת, רבות תלוי באופן שבו תימשך המלחמה וכיצד הממשלה תצלח (או שלא תצלח) את המהמורות הפוליטיות המורכבות למדי שניצבות בפניה.

אחת התהיות הגדולות שעולות בהקשר של עמידותו של המשק הישראלי למרות המלחמה היא חוזקו של השקל. בהשוואה לשערו בתחילת אוקטובר 2023, השקל התחזק בלמעלה מ 5% (!!!). מבין כל הנתונים, זהו המפתיע ביותר. הנתונים שסיכמו את מאזן התשלומים לרבעון השלישי יכולים להסביר את חוזקו המרשים של השקל. העודף בחשבון השוטף עמד ברבעון השלישי על 5.5 מיליארד דולר כאשר העודף בחשבון הסחורות והשירותים הסתכם ב 5 מיליארד דולר. באופן לא מפתיע, ענף ההיי טק המקומי אחראי לחלק הארי של היצוא של השירותים העסקיים, מה שמלמד על חוסנו של הענף.

הנקודה החיובית הנוספת טמונה בהשקעות של משקיעים זרים בניירות ערך סחירים שעלו ב 3 מיליארד דולר ביחס לרבעון הקודם, הנתון החיובי הראשון מאז הרבעון השלישי אשתקד. בסך הכל, ההשקעות של תושבי חו"ל במשק הישראלי זינקו ברבעון השלישי ב 11.5 מיליארד דולר, נתון מרשים בכל קנה מידה. לישראל יש כיום עודף נכסים על התחייבויות בהיקף של 281.6 מיליארד דולר בהשוואה ל 229.1 בתקופה המקבילה אשתקד וכל הנתונים הנ"ל יכולים להסביר כיצד קורה שלמרות מערכה קשה ומורכבת, השקל הישראלי ממשיך להפגין עוצמה מרשימה.

שורה תחתונה, "ארץ קטנה עם שפם, חצי סיכה על מפת העולם", אבל מדינה מתקדמת, מלאה בשכל עם פוטנציאל אדיר להיות הרבה יותר טובה. יש לדאוג שהפוטנציאל ימוצה.

 

נכתב על ידי :

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי

סיגמא בית השקעות

 

 

סיגמא ניהול תיקים בע"מ ו/או חברות קשורות אליה (להלן: "קבוצת סיגמא") עוסקת בעצמה ו/או באמצעות חברות קשורות בפעילויות בשוק ההון ומשכך הינה תאגיד קשור לגופים המוסדיים ו/או למשווקים על ידם: סיגמא קרנות נאמנות בע"מ, סיגמא תכנון פיננסי סוכנות לביטוח פנסיוני (2011) בע"מ, סיגמא פרמיום בע"מ ו-קלאריטי קפיטל קיי סי פי אס בע"מ. מסמך זה, לרבות הסקירה, המידע, הנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, דעות, תחזיות, טקסט ו/או תמונות המתפרסמים בו (להלן: "המידע" או "הסקירה" לפי העניין) מסופקים כשירות לקוראים. אין בסקירה זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ובכלל זה לא ניתן להתחייב שבמידע לא יכללו טעויות או שגיאות ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינויים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטיים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין סוג שהוא. מבלי לגרוע מכלליות האמור, המידע ו/או מצב השוק ו/או האנליזות עשויים להשתנות ואין לראות במידע ו/או בסקירה כשלמים וכממצים, ובין השאר, בקשר לכל ההיבטים הנוגעים לני"ע ו/או לנכסים פיננסיים כלליים ו/או ספציפיים המוזכרים בו, במישרין ו/או בעקיפין ו/או על דרך ההפניה ואין לראות במידע המלצה או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, או הצעה, או הזמנה לקבלת הצעות, או שיווק השקעות, בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות ו/או עסקאות כלשהן ואין לראות בה כייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה ו/או כהצעה או כשידול, במישרין ו/או בעקיפין, ובכלל זה לעניין רכישת יחידות השתתפות של קרנות נאמנות בניהולו של מנהל הקרן מקבוצת סיגמא לרבות באמצעות התייעצות עם יועצים חיצוניים ובכלל זה יועץ השקעות מוסמך ויועץ מס. מבלי לגרוע מן האמור, ולמען הסר ספק, הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה ומודגש שהסקירה אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע. קבוצת סיגמא אינה מחויבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים ו/או עדכונים במידע ו/או בסקירה מראש או בדיעבד. קבוצת סיגמא לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישיר או נסיבתי, הנובע מהסתמכות על המידע, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי הקורא או המשתמש. קבוצת סיגמא ו/או בעלי שליטה ו/או בעלי עניין במי מהם ו/או מי מטעם כל אלה, עשויים בהתאם למגבלות החוק, עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או באופן אחר, להחזיק, למכור, לרכוש ו/או להתעניין מעת לעת במידע ו/או במסחר הקשור לניירות ערך ו/או לנכסים לרבות הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה בצורה ישירה ועקיפה. כן עשויה קבוצת סיגמא להתקשר בעסקאות ו/או להעניק שירותים לחברות הנזכרות במידע או חברות הקשורות אליהן, בין במישרין ובין בעקיפין. אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת מקבוצת סיגמא והיא אינה מיועדת אלא למי שהומצאה לו על ידי קבוצת סיגמא.